Upletena makovnjača

Upletena makovnjača

Upute za pripremu:

Na radnu površinu prosijte brašno pa u sredini udubite jamicu. U 0,5 dl mlakoga mlijeka razmutite svježi kvasac, zatim ga ulijte u jamicu i pomiješajte s malo okolnog brašna. Neka na toplome uzlazi. Naposljetku od svih sastojaka umijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite 30 minuta da buja na sobnoj temperaturi. Ugrijte pećnicu na 180 °C, a lim tanko premažite Zvijezda stolnim.

Za nadjev zakuhajte mlijeko sa šećerom. Odmaknite ga s vatre i primiješajte mu krušne mrvice, vanilin šećer, koricu limuna, rum i grožđice. Nadjev ohladite, a prema potrebi ga omekšajte mlijekom ili zgusnite mrvicama, ovisno o tome hoće li biti previše rijedak ili previše suh. Na radnoj površini posutoj brašnom dignuto tijesto istanjite valjkom u prst debeo pravokutnik. Poprečno ga prerežite na tri trake jednake širine. U sredinu svake trake rasporedite po trećinu nadjeva, zatim smotajte duguljaste savijače i od njih upletite pletenicu. Pletenicu s makom položite na lim, namažite ju umućenim žumanjkom i ostavite na toplome 30 do 40 minuta da poveća obujam. Makovnjaču pecite 1 sat.

Sastojci:

Tijesto

  • 500 g glatkog brašna
  • oko 2,5 dl mlakog mlijeka
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 3 žumanjka
  • 1 bjelanjak
  • 100 g Zvijezda stolnog
  • 60 g šećera
  • malo soli
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • ribana korica 1/2 limuna

Nadjev

  • 2,5 dl mlijeka
  • 100 g šećera
  • 250 g mljevenog maka
  • 50 g biskvitnih (ili finih krušnih) mrvica
  • 60 g grožđica
  • 5 žlica ruma
  • malo vanilin šećera i korice limuna
  • žumanjak za mazanje
  • Zvijezda stolni (za mazanje lima)
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:
Povezani članci