Upute za pripremu:
Na radnu površinu prosijte brašno pa u sredini udubite jamicu. U 0,5 dl mlakoga mlijeka razmutite svježi kvasac, zatim ga ulijte u jamicu i pomiješajte s malo okolnog brašna. Neka na toplome uzlazi. Naposljetku od svih sastojaka umijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite 30 minuta da buja na sobnoj temperaturi. Ugrijte pećnicu na 180 °C, a lim tanko premažite Zvijezda stolnim.
Za nadjev zakuhajte mlijeko sa šećerom. Odmaknite ga s vatre i primiješajte mu krušne mrvice, vanilin šećer, koricu limuna, rum i grožđice. Nadjev ohladite, a prema potrebi ga omekšajte mlijekom ili zgusnite mrvicama, ovisno o tome hoće li biti previše rijedak ili previše suh. Na radnoj površini posutoj brašnom dignuto tijesto istanjite valjkom u prst debeo pravokutnik. Poprečno ga prerežite na tri trake jednake širine. U sredinu svake trake rasporedite po trećinu nadjeva, zatim smotajte duguljaste savijače i od njih upletite pletenicu. Pletenicu s makom položite na lim, namažite ju umućenim žumanjkom i ostavite na toplome 30 do 40 minuta da poveća obujam. Makovnjaču pecite 1 sat.
Sastojci:
Tijesto
- 500 g glatkog brašna
- oko 2,5 dl mlakog mlijeka
- 1 kockica svježeg kvasca
- 3 žumanjka
- 1 bjelanjak
- 100 g Zvijezda stolnog
- 60 g šećera
- malo soli
- 1 vrećica vanilin šećera
- ribana korica 1/2 limuna
Nadjev
- 2,5 dl mlijeka
- 100 g šećera
- 250 g mljevenog maka
- 50 g biskvitnih (ili finih krušnih) mrvica
- 60 g grožđica
- 5 žlica ruma
- malo vanilin šećera i korice limuna
- žumanjak za mazanje
- Zvijezda stolni (za mazanje lima)