[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]
Food blogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica, donosi nam recept za izradu domaće turšije koju svatko može pripremiti
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Namjerno sam ovaj recept nazvala turšija za moderne domaćice, jer je on upravo to. Ovo je recept za turšiju koja se ne mora kuhati, pa je samim time brz i jednostavan i doista ga svatko može pripremiti.
Izrada zimnice u domaćoj radinosti, po uzoru na naše bake, u posljednje vrijeme ponovno vraća svoju popularnost, što mene jako veseli. Prednost pripreme zimnice kod kuće je mogućnost prilagodbe vlastitim potrebama i odabir povrća po izboru, pri čemu je kvaliteta zimnice još veća ako se radi o povrću iz organskog uzgoja na što također možete utjecati.
Kiseljenje povrća je jedan od zdravih načina konzervacije povrća za zimu. Iskoristite sezonu i u staklenke spremite svoje vitamine na kiselo.
Lokalne tržnice su još uvijek šarene i razno povrće je dostupno za konzerviranje u vodu i ocat. Turšija danas nije više što je nekad bila, 3 vrste povrća i to je to, danas se doista kiseli svašta i ja to obožavam.
Ono što vam svakako preporučam je da u svoju turšiju ubacite cvjetaču, mrkvu, mahune i male lučice, naravno uz one klasike – papriku i krastavce. Također, svakako dodajte vinobran kako bi vaše povrće zadržalo svoju boju i hrskavost.
Mnogi su me od vas pitali koja je uloga octa u kiseloj zimnici, pa evo kratkog objašnjenja zašto kisela zimnica ne može proći bez njega. Ocat ima važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Ocat ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Iz ovog razloga u svoju zimnicu dodajte kombinaciju ostalih sastojaka poput vode, soli, šećera i octa koji će zajedničkim snagama osiguravati kvalitetan proizvod.
Uživajte u pripremi i dobar tek!
Priprema:
- Povrće operite i malo posušite krpom.
- Po želji narežite dio povrća – paprike na manje komade, krastavce na kolutove, mrkvu na četvrtine.
- Povrće poslažite u prethodno sterilizirane staklenke, dodajte mu papar u zrnu i lovor.
- Zatim pripremite tekućinu za preljevanje tako što ćete sol, šećer, vinobran i konzervans razmutiti u vrućoj vodi. Ključno je da voda bude vruća kako bi se sastojci otopili.
- Nakon što su se svi sastojci otopili, dodajte i ocat, promiješajte i zalijte svoje povrće do vrha.
- Na vrh staklenki stavite plastične zaštite kako vam povće nebi isplivalo iznad tekućine. Time ćete također spriječiti kvarenje. Ukoliko radite u kanticama ili manjem buretu, postoje i veliki štitnici kojima samo dodajte uteg poput čistog tanjura i slično. Zatvorite staklenke, spremite ih na hladno i tamno mjesti i sačekajte 3 tjedna do konzumacije.
Sterilizacija staklenki:
- Pećnicu upalite na 100C.
- Operite staklenke.
- U jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane staklenke poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju.
- Staklenke će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 10 minuta).
O autorici:
Sanja Mijac poznata je hrvatska gastroblogerica te autorica bloga Domaćica, posvećenog domaćim receptima. Njene ukusne kreacije od sada možete pronaći i na Zvijezdinoj stranici gdje će s vama podijeliti jednostavne recepte koji uspjevaju baš svaki put!
Sastojci za preljev:
- 3 l vruće vode
- 200 g soli
- 400 g šećera
- 2 žličice vinobrana
- 3 žličice konzervansa
- 1 l Zvijezda alkoholnog octa
Ostalo:
- 3 kg narezanog povrća po izboru
- papar u zrnu
- 6 listova lovorovog lista