Priprema
Od mesa, krušnih mrvica, jaja, peršina, dijela sitno sjeckanog luka i malo češnjaka napravimo smjesu za polpete. Crveni luk narežemo na kolute, uvaljamo u oštro brašno, zatim ga prosijemo i hrskavo popržimo u ulju. Vadimo ga na papirnati ubrus. U visoku zdjelicu stavimo češnjak, malo posolimo, zatim dodamo mlijeko i ulje Omegol. S pomoću štapnog miksera napravimo emulziju (ajoli). Polpete pržene na žaru ili u tavi posložimo na tanjur, ukrasimo prženim lukom i sa strane poslužimo ajoli. Prilikom pripreme ajoli umaka u posudu obvezatno prvo ulijemo mlijeko, a zatim ulje. Laganim podizanjem miksera prema gore napravimo čvrstu emulziju. Ajoli prija i uz povrće sa žara i ostalo meso ili kao mala zakuska uz pivo ili uz čašu dobra vina.
Sastojci
- 0,4 kg purećega mljevenog mesa
- 0,1 kg krušnih mrvica
- 1 jaje
- sol i papar po potrebi
- vezica peršina
- 2 glavice crvenog luka
- 0,03 kg oštrog brašna
- 0,1 l ulja za prženje
- 3 češnja češnjaka
- 0,05 l mlijeka
- 0,15 l ulja Omegol