Upute za pripremu:
- Hladan Zvijezda stolni izrezati na kockice, dodati prosijano brašno, šećer, jaja i prstohvat soli. Sve zajedno umiješati. Kada se tijesto dobro razradi, umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata.
- Očišćene i procijeđene višnje posipati šećerom, vanilin šećerom i prosijanim gustinom. Izmiješano kuhati na srednjoj temperaturi 10-15 minuta. Kada se malo zgusne, ostaviti da se ohladi.
- Dno kalupa u kojem će se peći pita prekriti papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto podijeliti na 2 nejednaka dijela. Veći dio treba u potpunosti prekriti kalup, dno i stijenke kalupa. Preko tijesta preliti punjenje s višnjama. Drugi dio tijesta izvaljati i izbosti vilicom. Veličina gornjeg tijesta treba biti dovoljna da prekrije cijelu pitu te da se rubovi gornjeg i donjeg tijesta mogu spojiti kako se punjenje ne bi razlilo.
- Razmutiti jaje sa malo vode te premazati pitu.
Peći na 180°C otprilike 45 minuta. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Po želji ukrasiti šećerom u prahu ili višnjama.
Sastojci
Tijesto:
- 500g glatkog brašna
- 250g Zvijezda stolnog
- 2 žlice šećera
- 2 jaja
- Sol
Punjenje:
- 1 kg svježih ili konzerviranih višanja
- 4 žlice šećera
- 2 žlice gustina
- 1 vanilin šećer
Premaz:
- 1 jaje
- Voda
Posip:
- Šećer u prahu