Pita s višnjama

Upute za pripremu:

  1. Hladan Zvijezda stolni izrezati na kockice, dodati prosijano brašno, šećer, jaja i prstohvat soli. Sve zajedno umiješati. Kada se tijesto dobro razradi, umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata.
  1. Očišćene i procijeđene višnje posipati šećerom, vanilin šećerom i prosijanim gustinom. Izmiješano kuhati na srednjoj temperaturi 10-15 minuta. Kada se malo zgusne, ostaviti da se ohladi.
  1. Dno kalupa u kojem će se peći pita prekriti papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto podijeliti na 2 nejednaka dijela. Veći dio treba u potpunosti prekriti kalup, dno i stijenke kalupa. Preko tijesta preliti punjenje s višnjama. Drugi dio tijesta izvaljati i izbosti vilicom. Veličina gornjeg tijesta treba biti dovoljna da prekrije cijelu pitu te da se rubovi gornjeg i donjeg tijesta mogu spojiti kako se punjenje ne bi razlilo.
  1. Razmutiti jaje sa malo vode te premazati pitu.

Peći na 180°C otprilike 45 minuta. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Po želji ukrasiti šećerom u prahu ili višnjama.

Sastojci

Tijesto:

Punjenje:

  • 1 kg svježih ili konzerviranih višanja
  • 4 žlice šećera
  • 2 žlice gustina
  • 1 vanilin šećer

Premaz:

  • 1 jaje
  • Voda

Posip:

  • Šećer u prahu
Podijeli sa drugima:
Povezani članci