Priprema
Pileće batake operemo i osušimo. Oštrim nožem svaki batak nekoliko puta zarežemo po koži, te ih natrljamo solju i mljevenom slatkom crvenom paprikom. U većoj tavi ugrijemo 80 ml maslinovog ulja, te na njemu sa svih strana pržimo batake 15 -20 minuta. Gotove batke izvadimo na stranu na toplo i poklopimo. Na dvije tri žlice masnoće od prženja dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, malo posolimo, te ih na laganoj vatri pržimo dok ne omekšaju. Zatim u posudu vratimo batake, dodamo lovorov list, izmrvljene peperoncine, ulijemo crno vino, slatko vrhnje, vinski ocat, protresemo sastojke, te na laganoj vatri pirjamo 10-ak minuta. Batke izvadimo na tanjur za posluživanje, odstranimo lovorov list, a u umak ulijemo žlicu dvije sojinog umaka, dodamo med, tabasca po želji, promiješamo sastojke i ostavimo da zavri. Gotov umak prelijemo preko bataka i uz njih poslužimo kuhanu rižu.
Sastojci
- 8 pilećih bataka
- 1 žlica mljevene slatke crvene paprike
- 1 glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 lovorov list
- 2-3 sušena peperoncina
- 125 ml suhog crnog vina
- 50 ml slatkog vrhnja
- 20 ml Zvijezda vinskog octa
- 50 ml meda
- 250 g riže dugog zrna
- Zvijezda ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol
- tabasco
- sojin umak