Što je margarin?
Margarin je prirodna namirnica koja nastaje miješanjem biljnih ulja i masti te i vode a nastao je kao biljna alternativa maslacu. Margarin ne sadrži životinjske masnoće i u sastavu su mu dobre masti i vitamini topivi u mastima (A,D i E) pa ima važno mjesto u uravnoteženoj prehrani.
U Hrvatskoj jedini je proizvođač margarina Zvijezda koja je margarin prvi put predstavila 1956. godine. Margarin je brzo zaslužio povjerenje domaćica diljem zemlje i do danas ostaje neizostavna namirnica za pripremu kolača, a koristi se još i za pečenje i prženje.
U medijima stalno čitam kako je margarin umjetna namirnica. Je li to istina?
O margarinu vlada niz mitova, a mitovi proizlaze iz nedovoljne informiranosti pa se margarin godinama neopravdano nalazi na lošem glasu.
Margarin je prirodni proizvod, obogaćen vitaminima A,D i E te je načinjen od svega nekoliko sastojaka – ulja, vode, emulgatora koji je nužan za stabilnost proizvoda (najčešće su to prirodni emulgatori– monogliceridi i digliceridi masnih kiselina koji su prirodni sastojci svih ulja i masti. U sastavu margarina nalaze se i sol, prirodni konzervansi te limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidant te beta karoten (što je zapravo provitamin A) koji služi kao bojilo.
Margarin u prosjeku sadrži do 10 sastojaka koji su svima poznati i koji se u različitim kombinacijama pojavljuju u brojnim drugim namirnicama.
Koji je točan sastav margarina?
Zanimljivo je da sladoled sadrži sve sastojke koje sadrži i margarin. Lista sastojaka od kojih se margarin proizvodi u osnovi je kratka, bez prikrivenih nepoželjnih i štetnih sastojaka. Osnovni sastojci u margarinu su:
- ulje, najčešće ulje repice, suncokreta te sojino i palmino ulje
- voda
- emulgator nužan za stabilnost proizvoda (tu ulogu najčešće igraju prirodni emulgatori : monogliceridi i digliceridi masnih kiselina (E 471))
- sol
- prirodni konzervansi
- limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidans
- beta karoten koji služi kao bojilo
Dodatna prednost je što se margarini često obogaćuju vitaminima primjerice vitaminima A, E i D, mineralima poput kalcija i magnezija, čak i esencijalnim omega-3 masnim kiselinama ili blagotvornim biljnim sterolima. Time margarini postaju vrijedna pomoć u zadovoljavanju raznolikih nutritivnih potreba i imaju funkcionalna svojstva. Kako bi se zadovoljile široke kulinarske i gastronomske potrebe na policama dućana nalaze se margarini s raznim aromama (jogurt, vanilija, slatko vrhnje…).
Kako se margarin proizvodi?
Pri proizvodi margarina Zvijezda koristi pomno odabrane sirovine visoke kvalitete. Prateći svjetske trendove u proizvodnji hrane, Zvijezda na hrvatsko i inozemno tržište plasira proizvode sa smanjenim udjelom masnoće i Zvijezdini margarini već više od deset godina ne sadrže trans-masne kiseline.
Zvijezda je, naime, još 2003. započela aktivnosti smanjivanja udjela trans-masnih kiselina u svojim proizvodima, a 2007. su hidrogenirane masti (transmasti) u potpunosti izbačene Time se sadržaj trans masnih kiselina sveo na na manje od0,5% trans izomera na 100 grama proizvoda što je uobičajena vrijednost u svim uljima i mastima.
Masnoće u margarinu najvećim su dijelom nezasićene masne kiseline, a za njih su u nizu istraživanja pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje.
Je li margarin nezdrav?
Ključ je zdravlja uravnotežena prehrana u kojoj masti, kao najkoncentriraniji oblik energije za normalno funkcioniranje organizma, igraju bitnu ulogu.
Margarin je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje se smatraju dobrim masnoćama jer pomažu u reguliranju kolesterola u krvi, stabilizaciji srčanog ritma te kod upalnih procesa.
Margarin ne sadrži kolesterol jer je biljnog podrijetla. Riječ je o korisnoj namirnici koja se preporuča kao dio uravnotežene prehrane, kao i osobama koje su osjetljive na gluten, a među benefitima koji se ističu su i vitamini A, D i E kojima je margarin obogaćen.
Sadrže li margarini transmasti?
Margarini diljem razvijenog svijeta i u Republici Hrvatskoj najčešće ne sadrže štetne trans masne kiseline jer se već godinama proizvode uz pomoć tehnološki inovativnih procesa. Margarin je, štoviše, bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama. Također, margarini nove generacije obogaćeni su vitaminima, najčešće E, A i D, sadrže optimalan omjer jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina, a proizvode se od pomno odabranih sirovina visoke kvalitete.
Zašto uvrstiti margarin u svoju prehranu?
Margarin nudi brojne prednosti bilo da je riječ o zadovoljavanu specifičnih nutritivnih potreba ili pak kreiranju kulinarskih kreacija.
Zvijezda margarine dobro je uvrstiti u prehranu jer:
- sadrže pomno odabrane sirovine visoke kvalitete
- proizvedeni su najmodernijom tehnologijom proizvodnje
- ne sadrže hidrogenirane masti ni kolesterol
- dostupni su u raznolikim okusima prikladnim za svačije nepce
- zahvaljujući kvalitetnom sastavu uklapaju se u raznoliku i uravnoteženu prehranu
Što je zdravije: margarin, maslac ili svinjska mast?
Vječito polariziranje namirnica na dobre i loše te posljedično pridavanje epiteta korisnog i štetnog čas margarinu, čas maslacu ili svinjskoj masti je sasvim nepotrebno. Sve ove namirnice imaju svoje prednosti i pokoju manu, a u umjerenim količinama su dobrodošli dio uravnotežene prehrane.
Margarin se , tako, dobiva od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama Također, margarini nove generacije obogaćeni su vitaminima, najčešće E, A i D, sadrže optimalan omjer jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina, a proizvode se od pomno odabranih sirovina visoke kvalitete. Koristeći margarin u prehrani djece povećava se resorpcija vitamina topivih u ulju, poput A, D, E i K.
Nasuprot margarinu, maslac i svinjska mast su izrazito bogati zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom čiji je unos također potrebno ograničiti u prehrani, međutim, maslac i svinjska masti su ujedno bogate korisnim masnoćama poput konjugirane linolne kiseline te vitaminima topljivim u masti.
Stoga je zaključak da ni margarin ni maslac ni svinjska mast nisu zabranjeni ili nezdravi u umjerenim količinama.