Makovnjača

Priprema

U mlakom mlijeku otopiti kvasac sa žlicom brašna i malo šećera te staviti na toplo mjesto da se digne. U posudu usuti brašno, dodati šećer i omekšali Zvijezda stolni s maslacem, sol, začine, žumanca i kvasac te zamijesiti čvrsto tijesto i oblikovati dvije kugle. Prekriti ih krpom i ostaviti na toplom dok im se ne udvostruči volumen. Za nadjev na pari omekšati Zvijezda stolni. Zagrijati med. Mak preliti s malo kipućeg mlijeka, skinuti s vatre te dodati ostale sastojke. Razvaljati dignuto tijesto, svaku polovicu premazati nadjevom, zarolati i staviti u kalup premazan margarinom. Makovnjače premazati žumancem, ostaviti na toplom da se još malo dignu te peći na 180 stupnjeva 30-40 minuta.

Sastojci

  • 40 dag glatkog brašna
  • 15 dag Zvijezda stolni s maslacem
  • 2 žumanca
  • 4 dag svježeg kvasca
  • malo soli
  • limunova korica
  • 10 dag šećera u prahu
  • oko 1,5 dl mlijeka
  • vanilin šećer

Nadjev:

  • 15 dag mljevenog maka
  • 5 dag Zvijezda stolni
  • 10 dag meda
  • limunova korica
  • malo ruma i cimeta
  • malo mlijeka
Podijeli sa drugima:
Povezani članci