Priprema
U mlakom mlijeku otopiti kvasac sa žlicom brašna i malo šećera te staviti na toplo mjesto da se digne. U posudu usuti brašno, dodati šećer i omekšali Zvijezda stolni s maslacem, sol, začine, žumanca i kvasac te zamijesiti čvrsto tijesto i oblikovati dvije kugle. Prekriti ih krpom i ostaviti na toplom dok im se ne udvostruči volumen. Za nadjev na pari omekšati Zvijezda stolni. Zagrijati med. Mak preliti s malo kipućeg mlijeka, skinuti s vatre te dodati ostale sastojke. Razvaljati dignuto tijesto, svaku polovicu premazati nadjevom, zarolati i staviti u kalup premazan margarinom. Makovnjače premazati žumancem, ostaviti na toplom da se još malo dignu te peći na 180 stupnjeva 30-40 minuta.
Sastojci
- 40 dag glatkog brašna
- 15 dag Zvijezda stolni s maslacem
- 2 žumanca
- 4 dag svježeg kvasca
- malo soli
- limunova korica
- 10 dag šećera u prahu
- oko 1,5 dl mlijeka
- vanilin šećer
Nadjev:
- 15 dag mljevenog maka
- 5 dag Zvijezda stolni
- 10 dag meda
- limunova korica
- malo ruma i cimeta
- malo mlijeka