Krafne

Priprema

U maloj posudi pomiješajte toplo mlijeko, suhi kvasac i šećer. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj zdjeli prosijte brašno i dodajte prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte aktivirani kvasac, jaja, omekšani maslac i po želji rendanu koricu limuna ili naranče. Dobro promiješajte sastojke dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite tijesto da odmara na toplom mjestu oko 1-2 sata, dok se udvostruči. Nakon što se tijesto dignulo, istresite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga na debljinu od približno 1 cm. Modlom ili čašom vadite krugove iz tijesta i ostavljajte ih da odmore na plehu obloženim papirom za pečenje. Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili loncu na srednje jakoj vatri. Pažljivo stavljajte krafne u vruće ulje i pržite ih s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe boje. To traje otprilike 2-3 minute sa svake strane. Izvadite krafne iz ulja i stavite ih na papirnati ručnik da upije višak ulja. Po želji, pospite krafne šećerom u prahu prije posluživanja. Uživajte u svojim domaćim krafnama i podijelite ih s obitelji i prijateljima!

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 50 g omekšanog maslaca
  • Rendana kora limuna ili naranče (po želji)
  • Zvijezda ulje za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje
Podijeli sa drugima:
Povezani članci