Priprema
Brašno prosijte sa šećerom u prahu. Dodajte mu sol pa u brašno utrljajte margarin. Zajedno sa žumanjkom od svega umijesite glatko tijesto. Prhko tijesto razdijelite u dva dijela, zatim u jedan dodatno umijesite kakao. Obje polovice tijesta, svijetlu i tamnu, ostavite 2 sata u hladnjaku.
Postupak
Pećnicu ugrijte na 200 °C. Oba tijesta istanjite valjkom na dva, 4 mm debela, pravokutnika u veličini 20 × 30 cm. Svaki pravokutnik prepolovite pa od jedne tamne i jedne svijetle polovice tijesta narežite po 18 traka 4 × 4 mm. Preostale dvije polovice tijesta dodatno razvucite valjkom 2 mm debelo, zatim ih ponovno raspolovite tako da nastanu dva tamna i dva svijetla lista tijesta. Tanje listove tijesta premažite istučenim bjelanjkom, obložite ih s pet svijetlih i četiri tamne, odnosno četiri svijetle i pet tamnih traka tijesta, a svaki sloj slijepite bjelanjkom. Dobivenu četvrtastu kobasicu omotajte tanjim listovima tijesta pazeći da rubove dobro pritisnete. Tako priređeno tijesto odložite u hladnjaku još 2 sata, zatim ga narežite na centimetar široke ploške. Kekse složite na lim i pecite oko 12 minuta do svijetložute boje. Nakon pečenja odmah ih izvadite s lima i ohladite na kuhinjskoj rešetki.
ZA 65 KOMADA
Sastojci
- 400 g glatkog brašna
- 300 g Zvijezda margarina
- 150 g šećera u prahu
- malo soli
- 1 žumanjak
- 40 g kakaa
- bjelanjak za mazanje