[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]
Kroštule, krostule, krustule, frustule, hrostule, fanjki, poderane gaće . . . sve su to nazivi za slastice od bezkvasnog tijesta koje se tradicionalno jedu u Lijepoj našoj.
Uz fritule, kroštule su tipična dalmatinska slastica napravljena od samo nekoliko temeljnih namirnica poput jaja, brašna i šećera. Postoje mnoge verzije ove tradicionalne slastice koja se u nešto drugačijem receptu proširila i na ostatak Hrvatske, s jednom ili više vrsta brašna, s cijelim jajetom ili samo žumanjcima, sa i bez praška za pecivo, ali ono što na prvom mjestu karakterizira prave dalmatinske krošule je tijesto aromatizirano s nekim tipičnim mediteranskim likerom, od npr. limuna – limoncello ili likerom od naranče.
Pržimo ih u suncokretovom ulju i posipamo šećerom u prahu dok su još tople. Uživajte u ovom prhkom okusu Dalmacije koji vam pucketa u ustima.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Upute za pripremu:
- Pomiješajte obje vrste brašna i prosijte ga s praškom za pecivo.
- Jaje i žumanjke sobne temperature, šećer, sol, kiselo vrhnje, maslinovo ulje, limunovu koricu, rum i limoncello dobro umješajte pjenjačom do skoro pjenastog izgleda.
- Postupno nadodajte mješavinu brašna skroz dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi.
- Izvadite ga iz posude na radnu površinu i dodatno rukama izmjesite još kojih 2 do 3 minute.
- Tijesto oblikujte u kuglu, zatvorite ga u posudi ili foliju i pustite ga da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi.
- Podijelite tijesto na dvije ili tri kugle te svaku razvaljajte na otprilike 2 mm debljine kao za rezance.
- Izrežite trakice 2 cm širine x 10 do 15 cm dužine te svaku od njih zavežite u čvor.
- Kroštule pržite u Zvijezda suncokretovom ulju 2 do 3 minute do zaltno žute boje. Ako koristite manje ulja prilikom prženja ih okrećite da ne bi potamnile.
- Nakon pečenja ocijedite ih na papirnatim salvetama i pospite šećerom u prahu dok su još tople da se šećer uhvati za njih.
Sastojci:
- 180 g oštrog brašna
- 180 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 2 žumanjka
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
- ½ žličice soli
- 150 ml kiselog vrhnja
- Korica 1 nešpricanog limuna
- 2 žlice ruma
- 2 žlice limoncella ili nekog drugog likera, npr. od naranče
- 1 žlica Zvijezda maslinovog ulja
- ½ l Zvijezda suncokretovog ulja
Sastojci za ukrašavanje:
- 100 g šećera u prahu za posipanje