Dalmatinske kroštule

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Kroštule, krostule, krustule, frustule, hrostule, fanjki, poderane gaće . . . sve su to nazivi za slastice od bezkvasnog tijesta koje se tradicionalno jedu u Lijepoj našoj.

Uz fritule, kroštule su tipična dalmatinska slastica napravljena od samo nekoliko temeljnih namirnica poput jaja, brašna i šećera. Postoje mnoge verzije ove tradicionalne slastice koja se u nešto drugačijem receptu proširila i na ostatak Hrvatske, s jednom ili više vrsta brašna, s cijelim jajetom ili samo žumanjcima, sa i bez praška za pecivo, ali ono što na prvom mjestu karakterizira prave dalmatinske krošule je tijesto aromatizirano s nekim tipičnim mediteranskim likerom, od npr. limuna – limoncello ili likerom od naranče.

Pržimo ih u suncokretovom ulju i posipamo šećerom u prahu dok su još tople. Uživajte u ovom prhkom okusu Dalmacije koji vam pucketa u ustima.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Upute za pripremu:

  1. Pomiješajte obje vrste brašna i prosijte ga s praškom za pecivo.
  2. Jaje i žumanjke sobne temperature, šećer, sol, kiselo vrhnje, maslinovo ulje, limunovu koricu, rum i limoncello dobro umješajte pjenjačom do skoro pjenastog izgleda.
  3. Postupno nadodajte mješavinu brašna skroz dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi.
  4. Izvadite ga iz posude na radnu površinu i dodatno rukama izmjesite još kojih 2 do 3 minute.
  5. Tijesto oblikujte u kuglu, zatvorite ga u posudi ili foliju i pustite ga da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi.
  6. Podijelite tijesto na dvije ili tri kugle te svaku razvaljajte na otprilike 2 mm debljine kao za rezance.
  7. Izrežite trakice 2 cm širine x 10 do 15 cm dužine te svaku od njih zavežite u čvor.
  8. Kroštule pržite u Zvijezda suncokretovom ulju 2 do 3 minute do zaltno žute boje. Ako koristite manje ulja prilikom prženja ih okrećite da ne bi potamnile.
  9. Nakon pečenja ocijedite ih na papirnatim salvetama i pospite šećerom u prahu dok su još tople da se šećer uhvati za njih.

Sastojci:

  • 180 g oštrog brašna
  • 180 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • ½ žličice soli
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • Korica 1 nešpricanog limuna
  • 2 žlice ruma
  • 2 žlice limoncella ili nekog drugog likera, npr. od naranče
  • 1 žlica Zvijezda maslinovog ulja
  • ½ l Zvijezda suncokretovog ulja

Sastojci za ukrašavanje:

  • 100 g šećera u prahu za posipanje
[/vc_row]

Podijeli sa drugima:
Povezani članci