Priprema:
- Umijesiti sve sastojke za tijesto da bude glatka i elastična smjesa, rukama ili mikserom s nastavkom za tijesto.
- T&t – za glatkoću i elastičnost treba dugo mijesiti.
- Razvaljati tijesto na pobašnjenoj podlozi u obliku pravokutnika, debljine cca 3 mm. Cijelo tijesto premazati džemom od višanja, ili bilo kojim drugim, u tankom sloju. Zarolati po dužoj strani. Krajeve malo stisnuti kako bi se rolada zarolala a nadjev nebi curio.
- Oštrim nožem prerezati roladu uzdužno tako da jedna strana ostane spojena. Polovice složiti na način da je prerezani dio okrenut prema gore. Preplitati dijelove jedan preko drugog do kraja tijesta. Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje. Složiti vijenac u kalup tako da se jedan kraj podvuče pod drugi.
- Ostaviti da se odmori. Kada se tijesto odmorilo, premazati ga umućenim jajetom i posuti granuliranim šećerom.
- Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 30 – 35 min.
- Poslužiti ohlađeno.
Napomene:
Tijesto možete umijesiti i večer prije. Stavite ga u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjak preko noći. Ujutro ga izvadite iz hladnjaka barem 15 minuta prije korištenja kako bi poprimilo sobnu temperaturu.
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 1 vrećica bourbon vanilija šećer
- 1 vrećica suhog kvasca
- ribana korica limuna i naranče
- 50 g otopljenog Zvijezda stolnog
- 1 jaje
- 150 g mlijeka
- džem od višanja
- umućeno jaje za premazivanje + granulirani ili kristal šećer